5 redenen waarom open source de toekomst is

5 redenen waarom open source de toekomst is

code

Dutch-tech magazine

Waarschijnlijk heb je al gehoord over open source. In de praktijk wordt hiermee bedoeld dat publiekelijke toegang wordt verschaft tot het bronmateriaal van een eindproduct. Denk bijvoorbeeld aan apps zoals de CoronaMelder, waarvan iedereen de code kan inzien om na te gaan hoe het is opgebouwd en, door middel van documentatie, kan nagaan waarop de tussentijdse beslissingen zijn gebaseerd. Deze applicatie is één van de duizenden voorbeelden van open source. In dit artikel beschrijven we samen met UX designer Fabian van Competa IT vijf redenen waarom zowel de eindproducten alsook de gemeenschap van open source profiteert.

1. de open source gemeenschap

Open source-producten worden doorgaans ontwikkeld door een gemeenschap die verenigd wordt door hun gemeenschappelijke ambitie om oplossingen te ondersteunen en te verbeteren. Deze internationale samenwerkingen zijn over het algemeen beter in staat concepten en mogelijkheden sneller en effectiever in te voeren dan teams die werken aan eigendomsmatige producten. De collectieve samenwerking van een gemeenschap van getalenteerde individuen levert niet alleen meer ideeën op, maar zorgt ook voor snellere ontwikkeling en efficiëntere oplossingen, mochten problemen zich voordoen.

2. open source biedt meer transparantie

Open source (letterlijk: open bron) betekent precies dat: men krijgt volledig inzicht in het bronmateriaal, evenals discussies over hoe de gemeenschap functies ontwikkelt en problemen aanpakt. Dit in tegenstelling tot bronnen die niet openbaar zijn, en dus achter de schermen zijn geproduceerd en – daardoor – onvoorziene beperkingen en andere onwelkome verrassingen met zich meebrengen.

Gedurende de laatste jaren zijn er wereldwijd steeds meer zorgen gerezen over privacy. Dit maakt het “open” karakter van open source voor consumenten interessanter, aangezien technologie zich dieper in onze levens vermengt. Zo is het bij open source-producten bijvoorbeeld duidelijk welke gegevens worden verzameld en hoe deze worden gebruikt. Ook worden oplossingen over het algemeen direct met het oog op privacy ontwikkeld. Binnen closed source-oplossingen is dit lang niet altijd het geval, zo leert de praktijk.

stay up to date

3. betrouwbaarheid en veiligheid

Omdat er meer ogen op gericht zijn, is de betrouwbaarheid en veiligheid van open source over het algemeen zeer goed. Met een wereldwijde gemeenschap die de bron ondersteunt, in plaats van één team binnen één bedrijf, wordt het merendeel van de oplossingen ontwikkeld en begeleid door experts, waarna het grondig wordt doorgelicht door de gemeenschap. Het resultaat is doorgaans uiterst robuuste, beproefde en geteste code.

4. gebaseerd op weldoen

De motivatie achter de besluitvorming over de richting van een open-source oplossing is het maken van het beste, meest ‘bruikbare’ product. Bedrijven die ‘propriëtaire code’ maken, richten zich meestal op financiën in plaats van bijvoorbeeld ethiek.

Intrinsieke motivatie speelt voor veel ‘contributors’ (bijdragers) een belangrijke rol. Zo is het meest voorkomende achterliggende doel van open source het gezamenlijk beschikbaar maken en verbeteren van informatie en producten die de gehele mensheid kunnen dienen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Linux, Firefox, LibreOffice en Wikipedia.

5. vrijwaring van gesloten ecosystemen

Bedrijven proberen klanten zoveel mogelijk aan zich te binden binnen het domein van hun eigen dienstverlening. Klassieke voorbeelden hiervan zijn Amazon, Google, Facebook en Apple. Op de korte termijn heeft dit als voordeel dat allerlei oplossingen zich binnen handbereik bevinden, maar het maken van eigen keuzes wordt hierdoor lastiger gemaakt. Zo zijn gebruikers volledig afhankelijk van de beslissingen en voorwaarden vanuit het bedrijf, zoals het stopzetten van een product of dienst. Aangezien de bron van open source in theoretische zin altijd “open” en beschikbaar blijft, kan het product niet zomaar van de markt verdwijnen. Dit betekent weer minder risico voor producten die hier weer afhankelijk van zijn.

conclusie

Open source-oplossingen bieden de best mogelijke – en overigens enige(!) – garantie dat software te vertrouwen is. Desalniettemin is open source geen perfecte oplossing; niets is immers perfect. Echter bestaat het alternatief uit gesloten bronnen, die geen enkele garantie bieden.


Al met al biedt open source dus meer dan genoeg om de strijd aan te kunnen gaan met closed source. Velen stellen daarom zelfs dat open source de toekomst is voor een betere en transparantere samenleving. En wie weet wordt alles in de toekomst wel verplicht open source.


Dutch Tech Magazine
via Dutch Tech Magazine
Dutch Tech Magazine

you might also find this interesting


scroll to the top